Metsästys

Barbetit ja espanjanvesikoirat metsästyksessä

Barbetit ja espanjanvesikoirat ovat olleet aikoinaan erikoistuneet nimenomaan vesilintujen metsästykseen kosteikkoilla ja rannoilla. Villava turkki on suojannut ja pitänyt lämpimänä. Barbetien alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut metsästys, espanjanvesikoirilla se on ollut yksi monista käyttötarkoituksista. 

Barbetit kuuluivat aikaisemmin FCI ryhmään 7. eli seisoviin kanakoiriin. Toisen maailmansodan jälkeen barbetit siirrettiin 8 ryhmän alaryhmään 8.3. vesikoirat. Aikaisemmissa rotumääritelmissä on mainittu barbetien myös seisovan riistaa. Uusimmassa rotumääritelmässä mainitaan enää vain käyttö ylösajavana koirana. Osa barbeteista kuitenkin noudattaa vanhaa rotumääritelmää ja seisoo luonnostaan riistaa.  

Omat koirat metsästyksessä

Espanjanvesikoira Mikku toimi joitakin vuosia noutajana vesilintumetsästyksessä. 

Barbet Mistral oli pienestä pennusta alkaen lupaava metsästyskoira. Se otti halukkaasti riistaa suuhunsa ja seuraili erityisesti lintuja. Vajaa vuotiaana Mistral osallistui puutteellisella koulutuksella Haastaja 2007 kilpailuun, eli aikaisempana vuonna syntyneille ylösajajille koirille tarkoitettuun valtakunnalliseen kilpailuun. Mistral sijoittui hienosti jaetulle 4. sijalle.

Mistral aloitti SPME-koeuran seuraavana vuonna. Ohjaajalta eli Paulalta kesti oma aikansa oppia kokeen kulkuun ja ylösajan koiran koulutukseen ja sen kanssa metsästykseen. Mistral toi useimmilta koe-eriltä molemmat fasaanit reppuun. Pisteitä pudotti usein spanieleista eroava työskentely ja joskus myös seisontataipumus. Mistral lopetti koeuran voittajaluokassa hienolla 2. luokan tuloksella ja 25 ylösajolla. Mistral on osallistunut myös kaupallisissa fasaanijahdeissa ylösajavana ja noutavana koirana. Mistralin hermo pitää vaikka edessä taapertaisi satapäin lintuja. Tärkein rooli Mistralilla on kuitenkin omana metsästyskoirana niin vesilintu-, kyyhkys- kuin kanalintumetsällä. 

Omat koirat metsästysjäljestyksessä

Hirvieläinten metsästyksessä sattuu joskus haavakkotilanteita ja hirvieläimiä loukkaantuu myös autokolareissa. Koirilla on jäljestyksessä erittäin tärkeä tehtävä löytää haavoittunut eläin, jotta sen kärsimykset voidaan lopettaa. Joskus on myös tarpeen todeta koiran avulla, että laukaus on ollut ohilaukaus.

Barbet Isabelle aloitti koeuransa puolivahingossa, kun koepaikan saanut koira aloitti juoksunsa ja Isabelle tuli paikkaamaan. Isabelle aloitti jäljen ensimmäisen taipaleen kuvitellen, että jälkeä seurataan hakukuviolla. Ensimmäisellä kulmalla idea jäljestyksestä oli jo kypsynyt ja loppujälki meni mallikkaasti aina AVO1 tulokseen asti. Isabelle nousi seuraana vuonna voittajaluokkaan, jossa teki muutaman VOI2 tuloksen. 

Isabellenkin ominta jäljestystä ovat tositilanteet, joihin Isabelle on päässyt 1,5-vuotiaasta asti. Peuroja ja hirviä on jäljestetty ja löydetty, tai todettu eläimen vielä pinkovan täyttä ravia vielä useiden kilometrien matkan jälkeenkin.  

Espanjanvesikoira Mikku aloitti enonsa Unon eli Herman's Godzadorin tassunjäljissä metsästysjäljestys uran.  Uno oli jäljestysvalio, SM 4. sijalla ja Spanielimestari jäljestyksessä. Koeuralla Unon tassun jäljet olivat liian suuret täytettäväksi ja Mikkun paras tulos oli VOI2. Tosi tilanteissa Mikku taas oli omiaan ja se kylmän viileästi selvitteli usean tilanteen satoi tai paistoi, päivällä ja yöllä. 

Metsästyskäytössä olevia kasvatteja

Nuutuksen Eira

Nuutuksen Dodo

Nuutuksen Diana

Nuutuksen Elli

Nuutuksen Epeli "Rosmo"

Nuutuksen Glenn "Uno"

Nuutuksen Halti

Nuutuksen Rémi "Remi"

Nuutuksen Greta "Martta"

Nuutuksen Grogi "Manu"

Nuutuksen Ivar Gorki Podduchownej

Nuutuksen Isa ja Nuutuksen Diana

Nuutuksen Iiris

Nuutuksen Jaava

Nuutuksen Kero

Nuutuksen Olaf

error: Materiaali suojattu/Content is protected !!