Kasvatusperiaatteet

Kasvatusperiaatteet

Olemme kaksossisarukset, joille eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntä ja osa elämää. Rotuvalikoimaamme on kuulunut villakoira, pyreneittenpaimenkoiria, espanjanvesikoiria ja barbeteja sekä uusimpana tulokkaana pont-audemerinspanieli. Eläintarhaan on lisäksi kuulunut lampaita, kissoja, kaneja, fasaaneja, sorsia, kanoja ja kukko.
Koirien kasvatuksessa on painotus laadussa eikä määrässä. 

Pentujen hoito, sosiaalistaminen ja kasvatus ovat aikaa vievää puuhaa. Pennut kasvavat kotioloissa ja tutustuvat toisiin koiriin ja eläimiin, sekä erilaisiin ihmisiin, liikenteeseen ja metsään. Metsästykseen tulevia pentuja tutustutetaan myös riistaan.
Pennut luovutetaan madotettuna, sirutettuna, rekisteröitynä, eläinlääkärin tarkastamina ja pentutestattuina. Pennun omistajat saavat kirjalliset ohjeet pennun hoidosta sekä suvussa olevista vioista ja sairauksista. Metsästävät perheet saavat ohjeistusta metsästyskoulutuksessa.
Barbetien geenipooli on maailmanlaajuisestikin varsin kapea. Tämän takia yhdistelmien yhtenä valintakriteerina on alhainen sukusiitosprosentti. Olemme aktiivisia barbetien jalostuksessa mm. teimme geenipohjan laajentamiseksi barbet-pont audemerinspanieli roturisteytyksen vuonna 2011.
Hyvän tahdon lisäksi tarvitaan paljon tietoa ja paneutumista. Olemme kumpikin kouluttautuneet koiraharrastuksen eri aloilla ja toimimme erilaisissa tehtävissä.

Painopiste kasvatuksessa on rotujen käyttöominaisuuksien säilymisessä, luonteen rodunomaisuudessa, terveyden vaalimisessa sekä perinnöllisen monimuotoisuuden ylläpitämisessä.
Käyttöominaisuuksien säilymisessä olennaista on testata koiria sekä käytännössä että kokeissa lajeissa, jotka ovat alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisia tai sitä tukevia. Jalostukseen käytettävillä omilla koirillamme pitää olla vähintäänkin tulos yhdestä koelajista. Koiriemme koetuloksia löytää kunkin koiran omilta sivuilta.
Luonteen rodunomaisuutta testataan kokeissa ja testeissä sekä tosi tilanteissa esim. paimennuksessa tai metsästyksessä. Pentueet testataan jo pentulaatikkovaiheessa, ja sen jälkeen niiden kehittymistä seurataan omistajien avustuksella. Tärkeimpiä ominaisuuksia luonteessa ovat hyvä hermorakenne ja toimintakyky.
Koiramme käyvät rodun PEVISAn vaatimien terveystarkastusten lisäksi muissa tarvittavissa terveystarkastuksissa.
Perinnöllisen monimuotoisuuden ylläpito on erityisen tärkeää barbeteilla ja pont-audemerinspanieleilla, joiden geenipooli on maailmanlaajuisestikin varsin kapea. Tämän takia valitsemme yhdistelmät niin, että niiden sukusiitosprosentti pysyy alhaisena.

Hyvän tahdon lisäksi tarvitaan paljon tietoa ja paneutumista. Olemme kumpikin kouluttautuneet koiraharrastuksen eri aloilla ja toimimme erilaisissa tehtävissä.

Tervetuloa viihtymään sivuillamme!

error: Materiaali suojattu/Content is protected !!